Składniki:
- 500 g mięsa mielonego
- 1 średnia marchewka
- 1 mała pietruszka
- 1 mała cebula
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- czosnek
- cząber
- bułka tarta
- 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
- ok. 10 dag zółtego sera (w kawałku)
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Cebulę, marchewkę i pietruszkę drobno posiekaj (najlepiej malakserem) i podsmaż na oleju.
- Przestudź je trochę i dodaj do mięsa.
- Do masy mięsnej dodaj także: mąkę ziemniaczaną, jajko, sól, pieprz, cząber, przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie wymieszaj.
- Ser pokrój w cienkie słupki długości ok. 7 cm.
- Z masy mięsnej formuj placki (wielkości dłoni), na ich środku układaj ser (jeden lub kilka słupków), następnie formuj z nich podłużne „krokiety”. (Postaraj się dokładnie obtoczyć ser mięsem – żeby nie wypłynął on podczas smażenia).
- Gotowe mielone obtaczaj w bułce tartej i smaż z każdej strony na złoty kolor.
- Podawaj np. z gotowanymi lub smażonymi warzywami.
Wskazówki:
Mięso możesz przyprawić dowolnymi innymi przyprawami – te podane w przepisie są tylko jedną z możliwości.
Mniam